beats by dre cheap

SARAJEVO 84

XIV. Zimske olimpijske igre - Sarajevo 1984.

Izvor: Wikipedija

Skoči na: orijentacija, traži
XIV. Zimske olimpijske igre - Sarajevo 1984
XIV. Zimske olimpijske igre - Sarajevo 1984
Grad domaćin: Sarajevo, Bosna i Hercegovina
Broj država: 49
Broj sportaša: 1272
Broj sportova: 6
Broj natjecanja: 49
Otvaranje igara: 8. veljače 1984.
Zatvaranje igara: 19. veljače 1984.
Prisega sportaša: Bojan Križaj
Prisega sudaca: Dragan Perović
Olimpijska baklja: Sanda Dubravčić

XIV. Zimske olimpijske igre su održane 1984. godine u Sarajevu, u tadašnjoj SFR Jugoslaviji. Ostali gradovi kandidati su bili Sapporo (Japan) i Falun/Göteborg (Švedska).

Međunarodni olimpijski odbor se u odabiru zemlje domaćina djelomično vodio političkim razlozima: kao nesvrstana zemlja, tadašnja SFRJ je davala manje prilike za hladnoratovske bojkote, zabilježene na OI tih godina. Glavni je motiv ipak bila želja da se Igre, kao simbol svjetskog mira i bratstva među ljudima, održe u gradu koji je do tada najpoznatiji bio po događajima koji su bili neposredan povod za izbijanje Prvog svjetskog rata.

Igre su protekle u prijateljskoj atmosferi, za koju su bili zaslužni iznimno ljubazni domaćini, te su ostale upamćene kao vrlo ugodne Igre za natjecatelje kao i za gledatelje.

U natjecateljskom dijelu Igara su se istaknuli slijedeći pojedinci i momčadi:

Popis sportova [uredi]

 

Demonstracijski sport je bilo paraolimpijsko skijanje.

Popis podjele medalja [uredi]

(Medalje domaćina posebno istaknute)

Zimske olimpijske igre Sarajevo 1984.
Plasman Država Zlato Srebro Bronca Ukupno
1 Flag of East Germany.svg Istočna Njemačka 9 9 6 24
2 Flag of the Soviet Union.svg SSSR 6 10 9 25
3 Flag of the United States.svg SAD 4 4 0 8
4 Flag of Finland.svg Finska 4 3 6 13
5 Flag of Sweden.svg Švedska 4 2 2 8
6 Flag of Norway.svg Norveška 3 2 4 9
7 Flag of Switzerland.svg Švicarska 2 2 1 5
8 Flag of Canada.svg Kanada 2 1 1 4
Flag of Germany.svg Zapadna Njemačka 2 1 1 4
10 Flag of Italy.svg Italija 2 0 0 2
11 Flag of the United Kingdom.svg Velika Britanija 1 0 0 1
12 Flag of the Czech Republic.svg Čehoslovačka 0 2 4 6
13 Flag of France.svg Francuska 0 1 2 3
14 Flag of Japan.svg Japan 0 1 0 1
Flag of SFR Yugoslavia.svg Jugoslavija 0 1 0 1
16 Flag of Liechtenstein.svg Lihtenštajn 0 0 2 2
17 Flag of Austria.svg Austrija 0 0 1 1
           
Ukupno 39 39 39 117Sarajevo 1984 [uredi]

Sarajevo je organizaciju zimske olimpijade dobilo u konkurenciji s japanskim Sapporom i zajedničkom kandidaturom švedskih gradova Falun i Göteborg. MOK se pri tome djelomično vodio političkim razlozima - kao nesvrstana zemlja, tadašnja Jugoslavija je davala manje prilike za hladnoratovske bojkote - no glavni je motiv ipak bila želja da se Igre, kao simbol svjetskog mira i bratstva među ljudima - održe u gradu koji je dotada obično bio vezivan za izbijanje prvog svjetskog rata.


Zvanična maskota XIV zimskih olimpijskih igara u Sarajevu 1984-Vučko.

Za vlasti Jugoslavije sarajevska Olimpijada je bila sjajna prilika da državu svijetu predstave u najboljem mogućem svjetlu, i u tom nastojanju ih nije omela ni velika ekonomska kriza koja je SFRJ bila pogodila početkom 1980-ih. U Igre su utrošena velika sredstva, te sagrađen veliki broj impozantnih građevina i ostale infrastrukture. U tome su vlasti imale podršku Sarajlija, a već prije samog održavanja su Igre dovele do povećanja interesa za zimske sportove, dotada gotovo nepoznate u tom dijelu Jugoslavije.

Igre su među sudionicima, a i među gledateljima ostale u vrlo dobrom sjećanju. Domaćinima je posebno bilo drago što je slovenski alpski skijaš Jure Franko osvojio srebrnu medalju u veleslalomu - prvu medalju koju će Jugoslavija dobiti na zimskim olimpijadama. Franka su Sarajlije na skijalištu bodrile s transparentima na kojima je pisalo Više volimo našeg Jureka, nego domaćeg bureka.

Ipak, najveće zvijezde sarajevske Olimpijade su bili sudionici natjecatelja u umjetničkom klizanju. Najbolji dojam je ostavio britanski par Jayne Torvill i Christopher Dean koji su osvojili zlatnu medalju u plesu. Na Igrama je zlatnu medalju dobila i istočnonjemačka klizačica Katarina Witt koju je upravo sarajevska olimpijada učinila jednom od najvećih sportskih ikona kraja 20. vijeka.

ZOI 1984 se često smatraju najblistavijim trenutkom u historiji Sarajeva i Bosne i Hercegovine, i u mnogo čemu su predstavljale antitezu svega što je Sarajevo pogodilo osam godina kasnije. Zbog toga se javila inicijativa da Sarajevo postane domaćin nove zimske olimpijade, koja bi se 2014. održala na 30. obljetnicu ZOI 1984, odnosno 100. obljetnicu sarajevskog atentata, te tako zauvijek zakopala mračnu prošlost.

 

Održana svečana akademija u sjećanje na Olimpijadu.

  • Facebook
  • Google
  • Live
  • StumbleUpon
  • TwitThis

U Olimpijskom muzeju u Zetri sinoć je održana Svečana akademija, pod pokroviteljstvom Olimpijskog komiteta Bosne i Hercegovine.
Ovo je ujedno bila i centralna manifestacija obilježavanja 25-godišnjice Zimskih olimpijskih igara u Sarajevu 1984. godine, jednog od najznačajnih događaja u istoriji BiH i njenog glavnog grada.

Predsjednik OK BiH Siniša Kisić u svom obraćanju podsjetio je na nezaboravne trenutke do tada najbolje organizovanih igara, kada je Sarajevo bilo u epicentru svjetskih događanja.

Prisutnima se obratio i gradonačelnik Sarajeva Alija Behmen, koji je istakao kako glavni grad BiH u vremenu kada se obilježava godišnjica Olimpijade podsjeća na neka stara, ljepša vremena.

Na Svečanu akademiju je bio pozvan i počasni predsjednik Međunarodnog olimpijkog komiteta Juan Antonio Samaranch, koji zdravstvenih problema nije bio u mogućnosti posjetiti Sarajevo, ali je putem svoje asistentice Anne Inchauspe čestitao svim Sarajlijama i građanima BiH godišnjicu ZOI.

Podsjetimo se….

Sarajevo je organizaciju zimske olimpijade dobilo u konkurenciji s japanskim Sapporom i zajedničkom kandidaturom švedskih gradova Falun i Göteborg. MOK se pri tome djelomično vodio političkim razlozima - kao nesvrstana zemlja, tadašnja Jugoslavija je davala manje prilike za hladnoratovske bojkote - no glavni je motiv ipak bila želja da se Igre, kao simbol svjetskog mira i bratstva među ljudima - održe u gradu koji je dotada obično bio vezivan za izbijanje prvog svjetskog rata. U to vrijeme Sarajevo je bilo drugi najveći grad domaćin zimskih Olimpijskih igara.

Sarajevo 84
http://sarajevool84.blogger.ba
21/10/2009 14:10